Jamie Oliver's Kip Tikka spiesjes
Maak de magische hitte van een tandoor-oven na in een gewone keukenpan voor sappige kip met een prachtige knoestige coating. Het is zo'n rechttoe rechtaan recept, met alle smaak van de kruidenpasta, terwijl mijn geheime ingrediënt - ananas - een beetje zoetigheid toevoegt. Bij deze methode draait alles om gecontroleerd branden, dus laat de pan zijn werk doen voor verbluffende resultaten.
Ingrediënten
2 citroenen
Olijfolie
2 theelepels Patak's Tikka Masala kruidenpasta
2 eetlepels yoghurt, plus extra om te serveren
1/2 een kleine rijpe ananas
3 verse rode pepers
2 kippenborsten
1-2 kleine gemsla
optioneel: 1/2 bos verse koriander (15g)
Methode
- Rasp de schil van 1 citroen en zet apart voor garnering. Voor de marinade; halveer de citroen en pers het sap in een kleine kom. Voeg 1 theelepel olie, de kruidenpasta en yoghurt toe en meng goed door.
- Schil de ananas en verwijder eventueel kleine knoestige stukjes en snijd in vieren. Verwijder de kern van de ananas en gooi weg. Snijd nu de ananas in plakjes van 1 cm dik en voeg bij de marinade.
- Snijd, halveer en ontpit de pepers en voeg ze toe aan de marinade. Snijd de kip in blokjes van 2 cm en voeg ook toe aan de mix. Dek af en zet in de koelkast om te marineren voor minstens 2 uur, maar bij voorkeur een hele nacht.
- Wanneer je gereed bent om te koken, haal je het kip- ananasmengsel uit de koelkast en haal je de chili peper uit de marinade.
- Scheur deze in kleinere stukjes. Rijg de ingrediënten op spiesjes, wissel hierbij af met de ingrediënten. Giet de overgebleven marinade over de spiesjes en besprenkel een beetje met olie.
- Zet een droge, anti-aanbak pan op matig vuur. Leg de spiesjes in de pan en bak de kip gaar in 7 – 10 minuten. Kruid met zout naar smaak.
- Maak de sla schoon en trek de blaadjes los zodat je kleine schuitjes hebt. Haal de kip, ananas en chili van de spiesjes en verdeel over de sla schuitjes.
- Garneer met citroenrasp en verse koriander. Serveer met partjes limoen en de yoghurt.
Tip: dit recept is ook een traktatie op de barbecue. Als je houten spiesen gebruikt, laat ze dan 30 minuten in water weken om te voorkomen dat ze verbranden.