TRADITIONELE INDIASE SMAKEN

India is een extreem kleurrijk land voor foodies waar culturele en religieuze smaken elkaar passeren. Wat gebruikelijk is in de verschillende regio’s is dat hele familie’s samen komen aan een tafel en bijzondere maaltijden vieren met een ritueel. Leer de traditionele smaken van India kennen en raak geïnspireerd. Je zult er geen spijt van krijgen!

BUTTER CHICKEN

Een rijke en romige saus gemaakt van tomaten, boter en room is ook wel bekend als Murgh Makhani. Dit gerecht serveer je met stukken kip gemarineerd in yoghurt en kruiden, een perfecte combi.  De unieke smaak heeft het te danken aan gedroogde fenugreek bladeren. Je kan dit gerecht heel spicy of juist wat milder serveren.

KORMA

Dit recept komt uit de Noord Indiaase regio waar het als een zoute, yoghurt saus in curry wordt geserveerd, met een vleugje kokos en amandelen. Als je dit gerecht vertaald betekend het letterlijk, langzaam gekookt. Dit gerecht komt uit de vroegere tijd van het Mughal Empire waar rijke gerechten met kip, geit of lam werd gemaakt.

TANDOORI MARINADE

Deze intense rode kruidenpasta is gemaakt in combinatie met yoghurt, gember, knoflook en verschillende kruiden. De naam ‘Tandoori’ betekent niet alleen dat deze ingrediënten erin zitten maar kan ook gebruikt worden voor alle gerechten gemaakt in een tandoor.

TIKKA MARINADE

Deze kruidenpasta wordt gebruikt om voornamelijk kip of lam mee te marineren. Maar ook vis en paneer kan je goed gebruiken. Het heeft een lichte smaak van citroen en is licht pittig. De ingrediënten van de kruidenpasta zijn gerookt, gegrild of gefrituurd in een tandoori oven.

TIKKA MASALA

Dit gerecht combineert de ingrediënten in de tikka marinade gemaakt van kruiden, ui en tomaten. Dit gerecht hebben we niet te danken aan de Hindoes maar aan de Britten die de eigen versie van de traditionele Tikka Chicken hebben bedacht door tomatensaus te gebruiken om de kip in te bakken.

BALTI

Dit traditionele gerecht gemaakt van lam, tomaten en peppers. Het heeft zijn unieke smaak te danken aan komijn en chili. Balti is gemaakt en geserveerd met dezelfde naam, welke komt uit de buurt van de Noord-West grens van India. The Hindoes serveren dit gerecht voornamelijk met rijst, papadum, chapati of naan brood.

BIRYANI

Het meest klassieke Indiaase gerecht. Het wordt voornamelijk gegeten in Noord India. Het bestaat uit lagen met rijst en vlees of groenten in een afgedekte pan. Het wordt geserveerd als een opzichzelf staande maaltijd. Elke regio van Inda heeft zijn eigen bereidingswijze van dit gerecht. Het verschil zit hem in de gebruikte kruiden die worden toegevoegd aan het basisrecept. 

BHUNA

De hoofdingrediënten zijn tomaten en ui in combinatie met komijn. Het is 1 van de vele versies van een Indiase curry. De naam betekent bakken in combinatie met mixen, wat de textuur en intensiteit van de smaak toelicht. De Hindoes serverenhet als een vegan gerecht of met kip of lamsvlees.

 DHANSAK

Een gerecht welke zowel zoet als pittig is. Het is traditioneel gemaakt van linzen, kip, geit en groenten The Hindoes serveren dit met rode rijst.. Wat interessant is, is dat Dhansak normaal gegeten wordt op zondagen. Het is 1 van de meest populaire gerecht van de Parsi (de etnische en religieuze community van India).

DOPIAZA

Dopiaza is een aromatisch gerecht van tomaten en ui geserveerd met vlees, vaak kip maar kan je kan ook lamsvlees gebruiken. Dit recept is te danken aan de Mughal Empire, het woord ‘Dopiaza’ betekent "dubbel ui" in Hindi. Volgens sommige recepten moet er het dubbele aan ui in tegenstelling tot vlees, terwijl andere recepten beschrijven twee keer ui toe te voegen tijdens het bereiden. 

JALFREZI

Dit gerecht komt uit Kolkata en combineert tomaten met kokos en rode paprika. De volle saus is vaak gecombineerd met gemarineerde stukken vlees, vis of groenten. Het woord ‘Jafrezi’ betekent bakken op een hoge temperatuur. Het recept is onder andere te danken aan de Britten die gefrituurde kip met groenten en kruiden serveerde als Jalfrezi.

MADRAS

De naam van dit gerecht komt van de stad Maara in het zuiden van India, nu bekend als Chennai. De inwoners van die regio houden van pittige en goed gekruide gerechten. Welke je terug vindt in dit gerecht.

PASANDA

Het paradepaardje van de Mughal cuisine. Dit recept van een romige curry doet je denken aan korma. Pasanda smaakt naar kokos en amandelen, en is een rijke en volle saus. In Hindi betekent dit ‘een favoriet ding’. Verschillend per regio wordt dit recept geserveerd met lam, kip of garnalen samen met naan brood of rijst. 

ROGAN JOSH

Dit gerecht komt uit Kashmir, een regio in het noorden van India. Het is gemaakt van tomatensaus met vele aromatische ingrediënten zoals kardemom en venkel. De specialiteit van dit gerecht is zijn rode kleur, te danken aan de Kashmir chili.

VINDALOO

Het is één van de meest pittige gerechten uit de India. Het staat bekend om de vele kruiden die dit gerecht kenmerkt. Traditioneel wordt dit gerecht bereid met varken, tomaten, rode wijn, knoflook, chili en komijn. De Portugezen hebben dit gerecht geïntroduceerd in de regio van Goa.

PAPADUM

Papadums zijn pannenkoeken die erg populair zijn in heel India en zijn elke dag onderdeel zijn van de gerechten. Ze worden geserveerd bij het hoofdgerecht of als voorgerecht. Ze bestaan uit meel van kikkererwten en je kan klaarmaken door ze te drogen, roosteren boven vuur, in de oven of in de magnetron.

CHUTNEY SAUZES   

Chutney sauzen zijn gemaakt van fruit of groenten gecombineerd met rozijnen, knoflook, ui, mosterd of azijn. Chutney’s worden geserveerd bij curry gerechten of papadums.

NAAN

Naan brood is populair in het noorden van India (vooral in de Kashmir regio). Het is gemaakt van witte bloem en gebakken in een kleien tandoor oven. De Hindoes eten dit, vaak nog warm, bij het hoofdgerecht.

CHAPATI

Ronde taartjes gemaakt van volkoren bloem, water en zout. Ze zijn erg populier in het Noord Westen en Centraal India. Origineel worden ze gemaakt op een hete steen. De Hindoes doen er vaak Ghee boter op en gebruiken het als bestek.