CULINAIRE KAART VAN INDIA

India wordt bewoond door verschillende etnische, culturele en religieuze gemeenschappen en groepen. Diversiteit is ook wat de Indiase keuken onderscheidt: het is fascinerend, gevarieerd, kleurrijk en vol smaken en aroma's. Ga met ons mee op deze culinaire reis en ontdek alle smaken van India!

NOORD-INDIA

Noord-India wordt gedomineerd door de met sneeuw bedekte Himalaya en weelderige valleien van Kasjmir. Dit deel van India is bedekt met graanvelden en talrijke zuivelboerderijen die de keuken van die regio beïnvloeden. Noten en gedroogd fruit worden aan gerechten toegevoegd. Omdat Noord-India grotendeels moslim is, wordt er in de regio geen varkensvlees geconsumeerd en zijn gerechten iets minder gekruid en pittig dan in het zuiden. Aan de tafel is kip de koning. De meest populaire gerechten zijn: tikka masala, butter chicken, korma, rogan josh, gerechten bereid in een speciale klei-tandoor oven en brood zoals naan, roti en parathas.

WEST-INDIË

West-Indië is het land van de droge staat Gujarat en de vruchtbare West-Ghats - bergachtige regio's met veel producten waarop de lokale keuken is gebaseerd: groenten, peulvruchten, ontbijtgranen en rode rijst. De meeste mensen zijn vegetariërs. De meest populaire toevoegingen zijn kokosnoot, tamarinde en kokum (gedroogde zure bessen). Gerechten zijn licht en toch pittig. De meest geserveerde gerechten zijn onder meer: dhansak, vindaloo en curry met vis.

OOST INDIË

Vruchtbare vlakke gebieden van Bengalen, gelegen in Oost-India, zijn overvloedig aanwezig in veelgebruikte producten: rijst en granen. De lokale keuken is gebaseerd op zuivelproducten die eerst en vooral worden gebruikt in desserts. Kokosnoot, waarvan de talrijke plantages aan de Bengaalse baai te vinden zijn, is erg populair. De bewoners van die regio geven de voorkeur aan zachtere smaken. Ze voegen vaak mosterd en mosterdolie toe aan hun gerechten. Jalfrezi en chingri machh malai en Indo-Chinese gerechten worden vaak aan tafel geserveerd.

ZUID-INDIA

Het klimaat in Zuid-India is warm en vochtig. De meeste mensen zijn Hindoes onder de lokale bevolking. Als gevolg hiervan zijn vegetarische gerechten op basis van rijst en kokosproducten de meest populaire (rundvlees wordt helemaal niet geconsumeerd). De lokale bevolking houdt van lichte, goed gekruide gerechten met een beetje zwarte peper, tamarinde en zeevruchten. De meest populaire gerechten zijn onder meer: madra, chettinad en korma.