CULINAIRE GIDS

De Indiaase keuken is een van de gezondste ter wereld. Het is gebaseerd op natuurlijke en onverwerkte ingrediënten die gerechten voorzien van een heerlijke en unieke smaak. Kent u alle must-haves van de Indiase kookkunst?

AUBERGINE 

Aubergine is waarschijnlijk het populairste ingrediënt in de Indiase keuken. Je kunt braden, grillen, koken of de groente vullen. Het heeft een intense smaak die perfect werkt met knoflook en ui. Voor gebruik worden plakjes aubergine vaak bestrooid met zout om de bittere smaak kwijt te raken. Momenteel zijn er veel variëteiten op de markt en ze hebben verschillende kleuren: van geel tot oranje en groen.

GHEE

Ghee is een heldere boter van dierlijke oorsprong, die kan worden gebakken bij hoge temperaturen. Het heeft een zeer lange houdbaarheid. In tegenstelling tot traditionele boter hoeft het niet koud te worden gehouden. Het kan worden gebruikt door mensen die allergisch zijn voor melkproducten. De Hindoes prijzen ghee boter om zijn regenererende en verjongende eigenschappen, daarom noemen ze het een drankje van het leven.

KOKOSNOOT

India is wereldwijd de grootste kokosnootfabrikant en daarom heeft het zijn weg gevonden naar het dagelijkse menu van de Indiase bevolking. Het kan worden geconsumeerd in verse stukken of gedroogde snippers. Er zijn veel kokosproducten die op grote schaal worden toegepast in de keuken - bijv. kokosolie (niet alleen gebruikt voor frituren, maar ook voor lichaamsverzorging), kokoswater (verfrissende drank voor het warme weer enz.) en kokosmelk (essentieel ingrediënt van curry en zoete desserts).

TAMARINDE 

Tamarinde is een bruine pit van de tamarindeboom. Het bevat een kleverig vlees dat zwarte glanzende zaden omgeeft. Het heeft een zoete en zure, fruitige smaak. In India gebruiken mensen het in curry, linzen, chutney, augurken en jam. Tamarinde geeft Indiase gerechten een specifieke bittere smaak. Het is verkrijgbaar als een stevige pasta, vloeibaar concentraat of gedroogde stukjes met of zonder zaden. 

GEMBER

Gember is een meerjarige plant met ongelijke wortelstokken. Verse gember heeft een rijk en verfrissend aroma met een zoete, citrusachtige en houtachtige toon. In India wordt meestal verse gember gebruikt. Het is ook droog, gemarineerd of gemalen verkrijgbaar op de markt. Vanwege de ontstekingsremmende, anti-bacteriële en anti-virus eigenschappen, wordt het al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde.

KNOFLOOK

Knoflook wordt veel gebruikt in de Indiase keuken. Voordat het wordt toegevoegd aan een gerecht, wordt het meestal geperst, gemalen in de vijzel of gehakt. Tijdens het frituren van knoflook moet je ervoor zorgen dat je het niet te lang laat braden, anders zal je gerecht bitter smaken. De Hindoes combineren het vaak met gember en ui.

OKRA

Okra is een plant die groeit in Gujarat. De vrucht is lang, groen en een beetje pluizig. Je kunt het bakken, braden of marineren. Je kookt voornamelijk onrijpe okra's. Om te voorkomen dat ze plakkerig worden zodra ze gaar zijn, moet je deze zorgvuldig wassen en drogen.

JAGGERY

Jaggery is een suiker die traditioneel wordt verkregen uit palm- of rietsuiker. Het wordt verkocht in blokken en het kan verschillende kleuren aannemen: van goud tot donkerbruin. Het heeft een zoete en zure smaak. Het kan zowel zacht zijn (en gebruikt voor het invetten van brood) of krokant zijn (perfect voor thee, koffie, gebak en desserts).

LINZEN

De meeste Indiërs zijn vegetariërs. Omdat vlinderbloemige planten een rijke bron van eiwitten zijn, vormen linzen een essentieel onderdeel van de voedingsgewoonten van elke Hindoe. Het heeft veel toepassingen. Het is een basis van vegetarische goulash die enorm populair is in India.

PANEER

Paneer is een Indiase kaas gemaakt van verse koeien- of buffelmelk, aangezuurd met limoen- of limoensap. Het heeft een delicate smaak. Het wordt traditioneel toegevoegd aan currygerechten. Het kan gebakken en geroosterd of gegrild zijn. Omdat de meeste Indiërs geen vlees eten, is paneer een kostbare bron van eiwitten voor hen.

MANGO

Mango is de belangrijkste vrucht in India. De Hindoes voegen het toe aan desserts, drankjes en curry, het het wordt onder andere veel gebruikt voor chutneys. Op warme dagen drinkt men graag een verfrissende mango-drank genaamd lassi, die Europeanen kennen als een zoete, melkachtige shake, hoewel de traditionele versie zout en gekruid is met gehakte chili-peper.

OLIE

De bewoners van Noord-India gebruiken meestal mosterdolie die is afgeleid van mosterdkorrels en waaraan het zijn gele kleur en specifieke geur heeft te danken. In Zuid-India geven mensen de voorkeur aan kokosolie, gebruikt voor culinaire en cosmetische doeleinden. De hindoes koken en bakken ook met pinda- en zonnebloemolie.